Onthulling borstbeeld Mgr.Oscar Romero

24 maart 2017

Vanmiddag is, achter het WTC gebouw, in Almere de buste van Mgr.Oscar Romero onthuld.

Kunstenares Paulina Martin de Kreij had de eer om het beeld te vervaardigen. Zij en haar familie hadden al nauwe banden met de Salvadoraanse gemeenschap in Almere.

Verschillende hoogwaardigheid bekleders waren bij de onthulling aanwezig. Er werden diverse speeches gehouden. Daarin werd benadrukt dat aartsbisschop Romero zich altijd sterk heeft gemaakt voor vrijheid, vrede en armoedebestrijding. In 1942 werd Romero tot priester gewijd en in 1977 benoemd tot aartsbisschop van San Salvador. Op 24 maart 1980, op de dag van de onthulling, precies 37 jaar geleden, werd hij vermoord terwijl hij de mis opdroeg.

Enkele jaren na zijn dood kwam een groep Salvadoraanse politieke vluchtelingen naar Almere. In 1984 kregen zij hier de mogelijkheid om een nieuwe toekomst op te bouwen. Kunstenares Paulina Martin de Kreij van Odelein heeft zich voor vele Salvadoraanse gezinnen ingezet om te helpen met de integratie in Almere.

Zij is dan ook blij dat juist zij is uitgekozen om dit beeld te mogen vervaardigen

Met de buste die vrijdag werd onthuld willen zij, en de regering van El Salvador, Almere hiervoor bedanken. Daarnaast is het beeld een symbool van wereldvrede en van de universele rechten van de mens.

De buste kon worden gerealiseerd met hulp van het Cultuur Fonds Almere, de Lionsclub, instanties, Atelier Odelein en particuliere giften.

 

Comments are closed.